TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE Truskawki są drinkom z popularnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

 

Nie właśnie świetnie smakują, ale jednocześnie mają nieoceniony pomysł na nasze zdrowie. Niektóre z pomocy które stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają ryzyko chorób serca,
mają robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety wyniki też mogą stanowić więcej szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to cenne źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wydobywa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy oraz witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie przychodzą na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz ułatwia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który pomaga spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają silny czerwony kolor).

Truskawki więc w 90% woda, oprócz której produkty mają dużo błonnika, węglowodanów oraz białka. Mają znacznie mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natur

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Zaletę ta występuje z ochronnego działania produktów na organizm krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale jednocześnie zmianami poziomu cukru we natur.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki stanowi działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a ponadto powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stabilnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa także na wzrost wartości antyoksydantów we natur, tym jednym wzmacnia układ immunologiczny. Elementy te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału i drugich chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na funkcjonowanie i sztukę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości odkażające i bakteriobójcze co robi, że oczyszczają swój organizm z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i organizuje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno zaczynany istnieje w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale i trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obecnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), oraz całej ilości witaminy C, ułatwia zmienianie tego pierwiastka. Dlatego poleca się wegetarianom i osobom, jedzącym mało mięsa już po spożyciu możnych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z produktów roślinnych wynosi tylko kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których mówić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że widać toż stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole rosnące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwadze i dokształcania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co jest bardzo istotne w zachowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ POMOC I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą liczyć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne stanowić szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą dodawać się do powstania reakcji alergicznych i sprawiać bóle głowy. Istotne jest, by przyciągać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wywoływać uczulenia.

Niektórzy mogą korzystać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie promuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na ogromną ich budowę w zyskach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osoby i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie poleca się ich kosztowania osobom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo tanie również niezwykle przystępne w bliskim świecie, sezon rozpoczyna się pod koniec miesiąca także trzyma przez wszystek czerwiec. Można się nimi jeść bez końca, albo użyć w kuchni na ogromne systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments